Macke 21
Macke 24
Benny 16
Benny 11
Macke 16
Macke 05
Macke 10
Macke 22
Macke 07
Macke 03
Benny 03
Benny 14
Benny 05
Macke 13
Macke 28
Benny 12
Benny 10
Benny 15
Macke 23
Macke 26
Macke 02
Macke 01
Benny 06
Macke 27
Macke 09
Macke 19
Macke 15
Benny 02
Macke 04
Macke 11
Benny 09
Macke 17
Benny 04
Benny 01
Macke 06
Macke 12
Macke 25
Macke 20
Macke 14
Benny 13
Benny 07
Benny 08
Macke 18
Macke 08

De figurspel vi spelar i Shadowplayers är Warhammer Fantasy Battles och Warhammer 40 000. Båda dessa spel spelar med metall- eller plastfigurer som är 28mm höga (det finns dock figurer som är större) och normalt spelar man matcher 1 mot 1. Figurerna har ofta skulpterats karikatyriskt, efter överdrivna proportioner, och hjältar är i regel större än andra figurer. Det är inte meningen att vara realistiskt.  Varje spelare sätter samman en armé av sina figurer, och sedan utspelar man ett slag på ett spelbräde som är 6x4 fot (ca 180x120 cm) täckt av konstgräs, små skogar, floder och kullar.

Warhammer Fantasy Battles utspelar sig i en blandmedeltida värld löst centrerad kring ett land som inspirerats av Tysk-romerska riket under renässansen, med inslag av allt från riddare till dinosauriemän i omgivningen. Spelet har skrivits med glimten i ögat, vilket blir uppenbart exempelvis om man tittar på det så kallade Ogre Kingdoms, ett rike där en slags resar eller troll har som främsta mål att äta upp hela världen bit för bit (människor, oxar, kärror, till och med sten står på menyn)!

Warhammer 40 000 utspelar sig i en variant av framtiden färgad av ett medeltida synsätt, där människans rymdimperium belägras av allehanda utomjordiska civilisationer och samtidigt slits sönder inifrån av mutanter och upprorsmän. Här kämpar bland annat kårer av rymdjägare, Space Marines, för att hålla lag och ordning. 40k kryddas av en något mörkare humor än Warhammer, men håller samtidigt fast vid sitt ursprung som ett färgstarkt fantasispel.

Båda spelen har ett enormt antal olika truppslag och raser att välja på (se gärna under endera kategori för mer info). Vilken armé man väljer att spela är upp till en själv. En del uppskattar renheten i linjerna hos Eldar rasens slanka farkoster, andra gottar sig år Chaos groteska utsmyckningar medan Orkernas primitiva och grovhuggna krigsmaskiner får vissa att le diaboliskt!

Själva spelet kan förenklat beskrivas som ett parti schack där man själv får designa sin uppsättning med pjäser beroende på hur man vill spela, offensivt eller defensivt, samt att det finns en hel del slump (tärningar) som avgör om man faktiskt lyckas ta motståndarens pjäser eller inte. En kombination av strategi och tur är det som avgör om man vinner eller inte

Den första utgåvan av Warhammer Fantasy Battles kom 1983. Sedan dess har vad som ursprungligen var lösa regler för spel med fantasytennfigurer i största allmänhet fått en väldigt tydlig egen identitet och en bakgrundsvärld. Sedan starten har Warhammer växt och förgrenats, givit upphov till systerspel i andra genrer, återgivits i romanform och som rollspel och datorspel – helt enkelt blivit något av ett fenomen.

 

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish